Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praha jako pěkná kulisa pro „odzbrojovací divadélko“

Ano, podpis smlouvy o snížení počtu jaderných zbraní mezi USA a Ruskem u nás je jistě pocta, která Prahu i Českou republiku náležitě zviditelní. To nás může těšit. Sice nevíme proč právě Praha, ale asi se pěkně vyjímá na pozadí a navíc pan prezident Obama může říct: „vidíte, před rokem jsem tady prezentoval tento skvělý nápad a už jsem tu zas a je to hotové“. Uprostřed toho vzrušení bychom ovšem neměli přehlížet, že význam samotné smlouvy je zanedbatelný.

Spousta idealistů a pacifistů se rozplývá nad touto „historickou dohodou“, která by měla být důležitým symbolem demonstrujícím rádoby nastoupenou cestu k větší bezpečnosti a míru ve světě. Podle odborníků se však spíše jedná o oboustranně ekonomicky výhodnou smlouvu o sešrotování několika kusů rezivějícího vojenského harampádí, kterou můžou Obama s Medveďěvem navíc výhodně prodat i politicky. V žádném případě se nejedná o velký zahraničněpolitický úspěch prezidenta Obamy – na ten stále ještě čeká – ani příspěvek k větší globální bezpečnosti. I kdyby totiž USA a Rusko zlikvidovaly několikanásobně víc hlavic, než na kolika se shodly, stále jich budou mít víc, než potřebují. Svoji dominanci nad ostatními státy také ani v nejmenším neztratí. Hlavně se ovšem nemůže jednat ani o onen první krok k celkovému odzbrojení. To rozhodně nehrozí. Proč by se totiž supervelmoci měly vzdávat své převahy nad ostatními, která jim umožňuje odstrašit potenciální nepřátele a v důsledku i udržet strategickou rovnováhu mezi nimi samotnými? Čím by bylo např. Rusko bez zbraní hromadného ničení? Jen slabou regionální velmocí na hliněných nohou, ale určitě ne globálním hráčem. Nevylučuji sice, že k zákazu a významnému omezení jaderných zbraní jednou dojde, ale jedině za podmínky, že mezitím velmoci vyvinou zbraně ještě účinnější, které jim zajistí zachování výsadního postavení. Pak budou jaderné zbraně jen nebezpečím v rukou darebáckých států, různých povstalců či teroristů, tak jako dnes zbraně chemické a biologické. V zásadě tak dnešní smlouvou nedochází k ničemu významnějšímu, než jako kdybychom se rozhodli sešrotovat dvě z deseti aut, které nám stojí na dvoře – samozřejmě ty nejstarší, které už bychom stejně nikdy nepoužili, stojí nás peníze a ještě se můžeme tvářit, jak jsme ekologičtí.

Jednoznačně negativním dopadem tohoto „odzbrojovacího divadélka“ může být odvrácení pozornosti od opravdových bezpečnostních problémů, které řešit neumíme anebo nechceme. Např. ony jaderné zbraně jsou daleko větší hrozbou v rukou Iránu nebo KLDR – s těmi jsme zatím nepohnuli ani o píď, spíše naopak. Skutečnou hrozbou jsou efektivní konvenční zbraně v rukou zemí, které prokazatelně ohrožují své okolí, např. právě Ruska. Prezident Obama by se tak mnohem více zasloužil o mír, kdyby např. zabránil našemu „zodpovědnému“ spojenci z NATO, Francii, aby prodala Rusku supermoderní vyloďovací bitevník Mistral. Jistě by to ocenili zejména v Gruzii a Pobaltí. Ale asi by to i něco stálo. Samozřejmě se nejedná jen o potíže Ameriky, ale také a především naše a našich evropských spojenců. Připomínají nám ovšem, že směr našeho úsilí by měl být jiný. Nenechme se tedy zmást těmito náhražkami a počkejme si s potleskem až na nějaký skutečně hmatatelný příspěvek ke globální bezpečnosti.

Autor: Příborský Martin | středa 7.4.2010 13:45 | karma článku: 13,10 | přečteno: 720x
  • Další články autora

Příborský Martin

Impotentní levice a ztráta důvěry pravice

Volby skončily pro mnohé porážkami (někde „zabíjačkami“) a jejich analýz teď bude přehršel. Bude se mluvit o odklonech od programu, ideové vyprázdněnosti, neschopnosti dostatečně komunikovat úspěchy apod. Mně z nich však plyne jednoduchý závěr: osobnosti politických stran a jejich důvěryhodnost převáží volební program.

30.10.2013 v 11:21 | Karma: 14,64 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Memento mori ANO

V roce 2001 se na Slovensku objevila nová pravicová strana, která se názvem, programem i strukturou téměř shodovala s naší politickou “supernovou” ANO 2011. Po velkém úspěchu v prvních volbách však nepřežila ani jedno volební období. Její vzmach i úpadek provázely okolnosti, které často vídáme u podobných stran (naposledy např. VV), a proto je dobré si je před volbami znovu připomenout.

8.10.2013 v 8:02 | Karma: 12,15 | Přečteno: 417x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Chvála přímé volby - výsledku navzdory

"Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale do smrti se budu bít, abyste měl právo to říkat." Tento výrok - jak při své inteligenci jistě víte (nezbytná vsuvka v českém moderním stylu debatování - pozn. red.) - se připisuje Voltairovi, i když ho pravděpodobně sám nikdy nevyslovil a nenapsal.

28.1.2013 v 7:38 | Karma: 15,61 | Přečteno: 517x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Ptám se: Je Zeman v něčem lepší než Schwarzenberg?

A odpovídám: V ničem podstatném. Naopak ve většině vlastností důležitých pro prezidenta silně zaostává. Jeho jedinou výhodou je nižší věk, a proto působí energičtěji. Nicméně jeho energičnost je spíše na škodu. Chtěl by do všeho mluvit a všechno ovlivňovat, čímž by jen vyvolával spory s vládou a dál snižoval důstojnost prezidentského úřadu.

25.1.2013 v 13:01 | Karma: 21,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Volme toho, kdo nám bude říkat pravdu

Je samo o sobě podezřelé, když někdo příliš zdůrazňuje své dobré vlastnosti: např. "konzistentnost" svých názorů anebo, že "něco říkal jako první". Většinou je to totiž jen zástěrka pravého stavu věcí. Tedy, že není vůbec konzistentní anebo, že jeho výroky mohou - podle situace a potřeby - dostávat jiné "akcenty".

23.1.2013 v 18:48 | Karma: 20,58 | Přečteno: 770x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Jsem rodilý Brňák, moravský patriot a český vlastenec. Momentálně pracuji pro Evropskou komisi, kde mám na starosti prosazování účinnějších opatření pro boj s korupcí zejména při správě fondů a dalších finančních prostředků EU.
I proto, že vidím nedostatky veřejné správy zblízka, podporuji pravicovou politiku malého, úsporného, ale silného státu, širokých individuálních práv a odpovědnosti občanů, jakož i spojenectví s nejvyspělejšími demokraciemi Západu... u nás tedy politiku ODS.

Seznam rubrik