Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Problém ČSSD: studenti se těžko zastrašují i uplácí

Nejprve mi dovolte vyjádřit úctu panu učiteli Pulkrábkovi z brněnského Gymnázia na tř. Kpt. Jaroše, který se nepoddal politicko-byrokratickému tlaku ČSSD a ministerstva, kterému pragmaticky ustoupil i Člověk v tísni, a zveřejnil výsledky "studentských voleb". Je to skutečně vítězství svobody slova nad cenzurou. Bravo, pane profesore! Jejich výsledky jsou ještě drtivější, než jsme čekali. Proč nemá u studentů levice šanci?

Rád bych předeslal, že studenti z „Jarošky“ nejsou žádní ignoranti. Toto gymnázium určitě patří k nejlepším středním školám v kraji. Sám jsem na něm před léty studoval a vím, že nebylo snadné se tam dostat, ale na druhou stranou skoro všichni absolventi úspěšně prošli přijímačkami na VŠ. A tito veskrze přemýšliví studenti dali více než 60% hlasů stranám, které propagují zodpovědnou politiku hospodárného státu bez dluhů – jinými slovy, že projíst můžeme jen tolik, na kolik si vyděláme – tedy ODS a ještě více její radikálnější kopii TOP 09. Naopak celá levicová politika slibů na dluh byla absolutně odmítnuta. Je zřejmé, že mladí jsou jednoznačně radikálnější, o čemž svědčí nejen úspěch TOP 09, ale i některých extremistů, „Pirátů“ a DSSS. O celkové „pravicovosti“ studentstva však není pochyb.

Proč na ně nezabírají sliby levice? Z části je to asi proto, že jim pan Paroubek nemůže nabídnout žádný „úplatek“. Oni sami totiž nepobírají žádné sociální dávky ani důchody a k doktorovi chodí málo. Neplatí to však úplně – co školné? Vždyť skoro všichni tito lidé půjdou za chvíli na vysokou, pro kterou jim pravice chystá poplatky a „Jyrka proti nim bojuje“. Zdá se, že mu na to kašlou, protože ještě mají svoji intelektuální integritu, která jim umožňuje přemýšlet nezávisle od osobních výhod a volit podle toho, co je dobré pro budoucnost této země jako celku.

ČSSD se tedy uchyluje k zastrašování, ať už potlačováním vyjadřování názorů na školách anebo focením a legitimováním kritiků na náměstích. To má na mladé samozřejmě spíše opačný účinek, což zase nesvědčí o vysoké sociální inteligenci sociálnědemokratických stratégů. Nemohou si ovšem pomoct, bolševické myšlení mají prostě v sobě.

Chování ČSSD je o to absurdnější, když si uvědomíme, že průzkum politické orientace mezi studenty (už pomíjím, že smysl celého projektu byl zcela jiný) nikdo nemůže považovat za reprezentativní. Kdyby někdo provedl průzkum např. mezi obyvateli domovů důchodců, zřejmě by výrazně vyhrála ČSSD. Dovedete si představit, že by proti zveřejnění takového průzkumu ODS protestovala nebo vyhrožovala ředitelům domovů důchodců? Navíc názory mladých jsou nejen zajímavé, ale jejich znalost je pro nás ostatní voliče svým způsobem i žádoucí, neboť ve skutečných volbách budeme přece rozhodovat o budoucnosti, kterou budou žít i oni. Z celé kauzy bychom si každopádně měli vzít poučení, jak to u nás může vypadat, pokud se levice ujme moci. Dnes už nejde jen o státní dluh nebo daně, ale také o potlačování našich svobod.

Autor: Příborský Martin | pátek 30.4.2010 8:33 | karma článku: 34,56 | přečteno: 1639x
  • Další články autora

Příborský Martin

Impotentní levice a ztráta důvěry pravice

Volby skončily pro mnohé porážkami (někde „zabíjačkami“) a jejich analýz teď bude přehršel. Bude se mluvit o odklonech od programu, ideové vyprázdněnosti, neschopnosti dostatečně komunikovat úspěchy apod. Mně z nich však plyne jednoduchý závěr: osobnosti politických stran a jejich důvěryhodnost převáží volební program.

30.10.2013 v 11:21 | Karma: 14,64 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Memento mori ANO

V roce 2001 se na Slovensku objevila nová pravicová strana, která se názvem, programem i strukturou téměř shodovala s naší politickou “supernovou” ANO 2011. Po velkém úspěchu v prvních volbách však nepřežila ani jedno volební období. Její vzmach i úpadek provázely okolnosti, které často vídáme u podobných stran (naposledy např. VV), a proto je dobré si je před volbami znovu připomenout.

8.10.2013 v 8:02 | Karma: 12,15 | Přečteno: 417x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Chvála přímé volby - výsledku navzdory

"Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale do smrti se budu bít, abyste měl právo to říkat." Tento výrok - jak při své inteligenci jistě víte (nezbytná vsuvka v českém moderním stylu debatování - pozn. red.) - se připisuje Voltairovi, i když ho pravděpodobně sám nikdy nevyslovil a nenapsal.

28.1.2013 v 7:38 | Karma: 15,61 | Přečteno: 517x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Ptám se: Je Zeman v něčem lepší než Schwarzenberg?

A odpovídám: V ničem podstatném. Naopak ve většině vlastností důležitých pro prezidenta silně zaostává. Jeho jedinou výhodou je nižší věk, a proto působí energičtěji. Nicméně jeho energičnost je spíše na škodu. Chtěl by do všeho mluvit a všechno ovlivňovat, čímž by jen vyvolával spory s vládou a dál snižoval důstojnost prezidentského úřadu.

25.1.2013 v 13:01 | Karma: 21,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Volme toho, kdo nám bude říkat pravdu

Je samo o sobě podezřelé, když někdo příliš zdůrazňuje své dobré vlastnosti: např. "konzistentnost" svých názorů anebo, že "něco říkal jako první". Většinou je to totiž jen zástěrka pravého stavu věcí. Tedy, že není vůbec konzistentní anebo, že jeho výroky mohou - podle situace a potřeby - dostávat jiné "akcenty".

23.1.2013 v 18:48 | Karma: 20,58 | Přečteno: 770x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:27

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Jsem rodilý Brňák, moravský patriot a český vlastenec. Momentálně pracuji pro Evropskou komisi, kde mám na starosti prosazování účinnějších opatření pro boj s korupcí zejména při správě fondů a dalších finančních prostředků EU.
I proto, že vidím nedostatky veřejné správy zblízka, podporuji pravicovou politiku malého, úsporného, ale silného státu, širokých individuálních práv a odpovědnosti občanů, jakož i spojenectví s nejvyspělejšími demokraciemi Západu... u nás tedy politiku ODS.

Seznam rubrik