Měli by mít novináři zakázáno “šmírovat”?

13. 09. 2010 9:14:06
Vracím se ještě k případům armádní korupce. Jak je možné, že investigativní novináři odhalí kauzy mezi vrcholnými politiky a policie ne? A měli by mít právo to činit pomocí sledování a odposlechů? Měli.

Jak se k tomu již vyjádřilo několik autorů – i na stránkách idnes.cz – je na první pohled zarážející, že velké korupční kauzy odhalí většinou novináři a ne policie. Policie, která má k dispozici příslušné nástroje, je k vyšetřování určena a za tím účelem financována. A přesto obvykle jen reaguje na podněty zvenčí, jako jsou ty od investigativních novinářů. Přitom o korupci ve státní správě musí vědět. Vždyť se o tom šušká zcela veřejně a některé případy z minulosti i naznačují, kdo je v tom namočený. Naopak novináři za vyšetřování placeni nejsou a mají relativně omezené nástroje. Pracují jen za zisk z prodeje novin, kde svoje kauzy publikují. Navzdory tomu, nebo možná právě proto se do zásadních kauz pouští a odhalují je.

Policii chápu. Umím si představit, že nápad věcí k řešení je vždy větší než kapacita orgánu. Stačí, že se musí zabývat všemi těmi podáními. A ani na ně není času dostatek. Takže proč být ještě tak aktivní a nové kauzy vyhledávat? Svědčí to ale o špatném nastavení priorit. Policie by se měla sama rozhodnout soustředit zdroje na případy velké politické korupce, které způsobují největší škody. I když to vzhledem k silným politickým tlakům jistě není snadné, respektive kámen úrazu je zřejmě právě zde. Svým způsobem zde dnes funguje určité rozdělení rolí. Novináři by zase neinvestovali zdroje do malých případů „bezejmenných“ lidí, které nikoho nezajímají. A tak se na tyto může soustředit právě policie.

Zarazila mě ovšem úvaha Bohumila Doležala publikovaná v Reflexu, že možnostem šmírování novináři bychom měli stanovit určité limity, protože „ochrana soukromí by měla mít přednost před svobodou šmíráka“. Podle mě je třeba k soukromí přistupovat zcela rozdílně u soukromé osoby a u osoby zastávající veřejnou funkci. Ano, obyčejný člověk by měl být chráněn. To je ovšem problém spíše pro bulvár a jeho zvrhlé pronásledování známých osobností. Politik však musí mít ochranu soukromí omezenu, protože nad jeho svobodou soukromí převažuje zájem vyšší, kterým je veřejná kontrola jeho jednání, majícím dopad na celou společnost. A protože se, jak výše zmíněno, nelze spoléhat jen na státní orgány, veřejná kontrola může být zajištěna kýmkoliv. I novinářem, jenž na publikování kauz vydělává. Pokud se to někomu nelíbí, do politiky lézt nemusí. Povinnost to není.

Zájem veřejnosti na kontrole veřejných činitelů by měl mít naprostou prioritu před soukromými právy politika, a to i v případě, kdy je politik objektivně poškozen. Při studiu v USA mi jeden profesor vysvětloval případ, kdy novinář napsal o mileneckém poměru mezi politikem a jistou dámou, zcela soukromou osobou. A nebyla to pravda. Vysvětlil však, že právo na ochranu osobnosti by měla mít jen ta dáma, ale její údajný milenec – politik – nikoliv. Pomiňme tady, že nevěra u nás není žádný zásadní problém, zatímco v Americe skandál. Každopádně logika věci spočívá v tom, že při odhalování nepravostí musí být novinář chráněn, i když nenapíše pravdu nebo úplnou pravdu. Pokud to tedy neučiní záměrně s cílem politika poškodit. Při odhalování kauz má totiž omezené prostředky a může se splést. Neměla by ho ovšem od odkrývání nepravostí odradit obava, že se s ním pak bude politik soudit, pokud udělá nějakou chybu. Investigativní činnost novinářů by prostě měla mít absolutní prioritu v zájmu ochrany demokracie. Samozřejmě v případech, kdy odhalená informace má nějaký veřejný význam a nejedná se o čistě soukromou záležitost.

Autor: Martin Příborský | pondělí 13.9.2010 9:14 | karma článku: 9.67 | přečteno: 887x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 521 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1090
Jsem rodilý Brňák, moravský patriot a český vlastenec. Momentálně pracuji pro Evropskou komisi, kde mám na starosti prosazování účinnějších opatření pro boj s korupcí zejména při správě fondů a dalších finančních prostředků EU. I proto, že vidím nedostatky veřejné správy zblízka, podporuji pravicovou politiku malého, úsporného, ale silného státu, širokých individuálních práv a odpovědnosti občanů, jakož i spojenectví s nejvyspělejšími demokraciemi Západu... u nás tedy politiku ODS.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...