Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volme toho, kdo nám bude říkat pravdu

Je samo o sobě podezřelé, když někdo příliš zdůrazňuje své dobré vlastnosti: např. "konzistentnost" svých názorů anebo, že "něco říkal jako první". Většinou je to totiž jen zástěrka pravého stavu věcí. Tedy, že není vůbec konzistentní anebo, že jeho výroky mohou - podle situace a potřeby - dostávat jiné "akcenty".

Miloš Zeman si libuje v siláckých výrocích, kterými může šokovat. Příkladem je jeho přirovnání odsunu Němců k Stalinovým etnickým čistkám. Ale jak se mu to najednou nehodí anebo toto citlivé téma může použít proti soupeři, který se navíc vyjádřil mnohem decentněji než on sám, je schopen zcela obrátit a pranýřovat, že by i prokurátor Urválek koukal.

Naopak Karel Schwarzenberg nám říká stále to samé, co říkal vždy. A nebere v potaz, že mu to u velké části voličů uškodí. Má totiž něco, co mu brání popírat pravdy, jimž věří a k nimž se celý život hlásil. Umí se zastat jednotlivce či nějaké menšiny, i když se může znelíbit většině a sám z toho nemá žádný prospěch. Této vlastnosti se říká charakter. A je to vlastnost, která je pro prezidenta naprosto nejdůležitější. Měli ji prezident Masaryk i Václav Havel. A jen takoví lidé dokážou jít proti proudu a posunout naši společnost dopředu. Nakonec to víme všichni, že jen skutečný přítel nám řekne nepříjemnou pravdu do očí.

A je tu ještě jeden důvod, proč jsem přesvědčen, že Karel Schwarzenberg by byl čestným a charakterním prezidentem. Není totiž na nikom finančně závislý ani jinak někomu zavázán. Navíc, jako příslušník starobylého rodu, má dané morální limity, které nemůže překročit. Musí mít na mysli nejen pověst svou, ale celé rodiny. Kdyby morálně selhal, pošpinil by tím i své předky.

Na druhou stranu u Miloše Zemana si nemůžeme být jistí vůbec ničím. Jeho kampaň nám ukazuje, že jediným měřítkem jeho kroků je touha dostat se na Hrad. Použije cokoliv, co mu může nyní přinést hlasy. Kolik flagrantních lží už vypustil? Jaká podpásová témata stále vytahuje? Místo abychom se bavili o budoucnosti, o postavení republiky ve světě, o morálním stavu společnosti všudypřítomné korupce, nám on vnucuje 2. světovou válku.

Dále nevíme, komu vděčí za tu bombastickou kampaň. Oficiálně nemajetný důchodce utrácí desítky milionů a odmítá sdělit, kdo to platí. Jeho tým vede představitel ruské společnosti Lukoil, která mimo jiné platila i vydání knihy Václava Klause. V některých demokratických zemích by bylo přijímání darů politiky od cizích subjektů naprosto nepřijatelné, ne-li přímo nezákonné. Našim "vlastencům" se to ovšem toleruje.

Miloš Zeman prý "nebere". Ovšem ten náročný servis mu - samozřejmě z čirého přátelství - zajišťují lidé, kteří zbohatli, když on byl v politice. Jeho osobní vazby jsou více než alarmující.

Komu tedy můžeme spíše věřit, že bude jednat v zájmu občanů a že nám nebude lhát? Nechť si to každý přebere sám...

Autor: Příborský Martin | středa 23.1.2013 18:48 | karma článku: 20,58 | přečteno: 770x
  • Další články autora

Příborský Martin

Impotentní levice a ztráta důvěry pravice

Volby skončily pro mnohé porážkami (někde „zabíjačkami“) a jejich analýz teď bude přehršel. Bude se mluvit o odklonech od programu, ideové vyprázdněnosti, neschopnosti dostatečně komunikovat úspěchy apod. Mně z nich však plyne jednoduchý závěr: osobnosti politických stran a jejich důvěryhodnost převáží volební program.

30.10.2013 v 11:21 | Karma: 14,64 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Memento mori ANO

V roce 2001 se na Slovensku objevila nová pravicová strana, která se názvem, programem i strukturou téměř shodovala s naší politickou “supernovou” ANO 2011. Po velkém úspěchu v prvních volbách však nepřežila ani jedno volební období. Její vzmach i úpadek provázely okolnosti, které často vídáme u podobných stran (naposledy např. VV), a proto je dobré si je před volbami znovu připomenout.

8.10.2013 v 8:02 | Karma: 12,15 | Přečteno: 417x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Chvála přímé volby - výsledku navzdory

"Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale do smrti se budu bít, abyste měl právo to říkat." Tento výrok - jak při své inteligenci jistě víte (nezbytná vsuvka v českém moderním stylu debatování - pozn. red.) - se připisuje Voltairovi, i když ho pravděpodobně sám nikdy nevyslovil a nenapsal.

28.1.2013 v 7:38 | Karma: 15,61 | Přečteno: 517x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Ptám se: Je Zeman v něčem lepší než Schwarzenberg?

A odpovídám: V ničem podstatném. Naopak ve většině vlastností důležitých pro prezidenta silně zaostává. Jeho jedinou výhodou je nižší věk, a proto působí energičtěji. Nicméně jeho energičnost je spíše na škodu. Chtěl by do všeho mluvit a všechno ovlivňovat, čímž by jen vyvolával spory s vládou a dál snižoval důstojnost prezidentského úřadu.

25.1.2013 v 13:01 | Karma: 21,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Kde a jak volit (Karla ;-))

Tato kampaň je dramatičtější než hollywoodský akční film. Jako bychom byli někde v prostřední části příběhu, kde zlosyn získává převahu několika zákeřnými útoky, lžemi, podrazy a spojenectvím s dalšími mocnými padouchy. A náš hrdina je zdánlivě přemožen.

22.1.2013 v 10:18 | Karma: 12,00 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Jsem rodilý Brňák, moravský patriot a český vlastenec. Momentálně pracuji pro Evropskou komisi, kde mám na starosti prosazování účinnějších opatření pro boj s korupcí zejména při správě fondů a dalších finančních prostředků EU.
I proto, že vidím nedostatky veřejné správy zblízka, podporuji pravicovou politiku malého, úsporného, ale silného státu, širokých individuálních práv a odpovědnosti občanů, jakož i spojenectví s nejvyspělejšími demokraciemi Západu... u nás tedy politiku ODS.

Seznam rubrik