Ptám se: Je Zeman v něčem lepší než Schwarzenberg?

25. 01. 2013 13:01:43
A odpovídám: V ničem podstatném. Naopak ve většině vlastností důležitých pro prezidenta silně zaostává. Jeho jedinou výhodou je nižší věk, a proto působí energičtěji. Nicméně jeho energičnost je spíše na škodu. Chtěl by do všeho mluvit a všechno ovlivňovat, čímž by jen vyvolával spory s vládou a dál snižoval důstojnost prezidentského úřadu.

Inteligence: Miloš Zeman je jistě chytrý, sečtělý a vtipný. Ale to je Karel Schwarzenberg také. Je dokonce ještě vtipnější než Zeman, jehož vtípky jsou někdy dost oplzlé. A navíc má Schwarzenberg zkušenosti a mezinárodní rozhled jako málokdo v této zemi. Proto nás může lépe reprezentovat v zahraničí.

Vkus: Jak hezky popsal Jakub Lohninský, v oblékání je rozdíl v úrovni vkusu naprosto propastný. A v ostatních oblastech to bude asi podobné. Těžko někomu vyčítat, že si v dobách šedého socialismu nemohl rozvinout dobrý vkus a chodí ve špinavých botách. Ale uvědomme si, že Pražský hrad je jedním z center české kultury a osoba prezidenta má zásadní vliv na jeho rozvoj a kulturní aktivity, které se tam odehrávají. Jak známo, např. prezidenti Masaryk a Havel se zasloužili o podstatné zkrášlení tohoto místa, které jezdí obdivovat celý svět. O podpoře ostatní kultury ani nemluvě. Kdo může dát naší kultuře víc, světa znalý aristokrat anebo ten, jemuž stačí jen kniha, sklenka a veslování na rybníku?

Charakter: Jak už jsem napsal ve svém předchozím blogu, charakter a čest jsou nejdůležitějšími vlastnostmi prezidenta. Na rozdíl od mnoha politických témat probíraných v kampani, jež prezident může ovlivnit jen minimálně, je podstatnější jeho obrana právního státu. Prezident vybírá lidi do klíčových institucí, jejichž hlavním úkolem je kontrolovat a korigovat politickou moc na základě čistě odborných kritérií. Strážcem zákonnosti jsou zejména Ústavní soud, Nejvyšší správní soud a Nejvyšší soud, jejichž předsedu, místopředsedy a u Ústavního soudu i řadové soudce jmenuje prezident. Stejně tak je to se členy bankovní rady ČNB, která koriguje hospodářskou politiku státu, aby ochránila stabilitu měny, tedy cen. Pro fungování právního státu je zásadní, aby do těchto funkcí byli jmenováni nezávislí odborníci, což může garantovat jen prezident se silnou morální integritou, který nepodlehne vlivu partikulárních politických zájmů. Bude mít snahu čistit naši společnost od korupce a klientelismu člověk, který je zodpovědný za dobu, kdy se tyto nešvary nejvíce rozmohly?

Miloš Zeman, ač si jako jednoznačný vládce ČSSD jistě mohl vybírat své nejbližší spolupracovníky, vsadil na pány typu Grosse, Kavana a Šloufa, kterým svěřil nejdůležitější posty. A dovolí si troufale předhazovat Schwarzenbergovi Kalouska. Jenže tady spíše Kalousek umožnil pokračování v politice Schwarzenbergovi, nikoliv že by nám Schwarzenberg přivedl do politiky Kalouska. Zemanův charakter se také plně projevil v právě proběhlé kampani, plné lživých a podpásových útoků. Jeho styl by se dal popsat takto: "hoď jakoukoliv špínu, a když Ti prokážou lež, tak se omluv, čímž ještě zdůrazníš, jak jsi férový, protože umíš uznat chybu" (jeho slovy: "mýlit se v politice"). Díky této kampani už bohužel nemůžeme věřit v čest a morální integritu Miloše Zemana.

Samozřejmě ani Karel Schwarzenberg není svatý a každý poctivý člověk by si jistě dokázal představit jeho tvrdší a zásadovější postoj v některých kauzách a proti některým lidem, např. v kauzách Kalouska, Čunka a dalších. Myslím si, že mnohdy převážila jeho touha zůstat v politice před rituální politickou sebevraždou z principu. Naivních Mirků Dušínů už ovšem bylo dost a kde je jim konec? Karel Schwarzenberg je tím, koho Masaryk nazýval slušným člověkem, a těch je v politice obecně málo. Naopak potřebujeme víc takových, kteří jsou ochotni do politiky jít a snaží se ji zlepšovat. Ať máte jakékoliv výhrady, je zjevně o mnoho čestnější než Miloš Zeman.

Argumentů pro či proti oběma kandidátům je mnoho. Já jsem se snažil v hodině H zdůraznit jen ty z mého pohledu nejzásadnější. Na základě těchto důvodů je pro mě jen jeden kandidát hodný toho úřadu. A tyto volby jsou jakýmsi referendem o něm. Máme na to, abychom si zvolili do čela člověka, který je odlišný od většiny z nás, ale na druhou stranu nás může někam posunout? Anebo se necháme ovládnout vlastními komplexy a vsadíme na průměr, který je nám, obyčejným občanům, svým životním stylem bližší? Já věřím, že prezidentem by měl být pokud možno ten nejlepší z nás. Každopádně to bude zajímavý sociologický průzkum naší společnosti. Pojďme se ho všichni zúčastnit!

Autor: Martin Příborský | pátek 25.1.2013 13:01 | karma článku: 21.96 | přečteno: 731x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.38 | Přečteno: 544 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1090
Jsem rodilý Brňák, moravský patriot a český vlastenec. Momentálně pracuji pro Evropskou komisi, kde mám na starosti prosazování účinnějších opatření pro boj s korupcí zejména při správě fondů a dalších finančních prostředků EU. I proto, že vidím nedostatky veřejné správy zblízka, podporuji pravicovou politiku malého, úsporného, ale silného státu, širokých individuálních práv a odpovědnosti občanů, jakož i spojenectví s nejvyspělejšími demokraciemi Západu... u nás tedy politiku ODS.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...