Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Memento mori ANO

V roce 2001 se na Slovensku objevila nová pravicová strana, která se názvem, programem i strukturou téměř shodovala s naší politickou “supernovou” ANO 2011. Po velkém úspěchu v prvních volbách však nepřežila ani jedno volební období. Její vzmach i úpadek provázely okolnosti, které často vídáme u podobných stran (naposledy např. VV), a proto je dobré si je před volbami znovu připomenout.

Ani 5 let bohužel nevydrželhnonline.sk

Aliancia nového občana (ANO) byla založena mediálním magnátem a šéfem největší slovenské komerční televize Markíza Pavlem Ruskem před parlamentními volbami v roce 2002. Rusko, jehož zájmem pravděpodobně byla i snaha lépe ochránit své podnikatelské zájmy, sestavil program atraktivní pro liberální středové a pravicové voliče a začal se vymezovat vůči (první) středopravicové vládě Mikuláše Dzurindy. ANO, stejně jako Babišovo ANO 2011, kritizovalo zejména korupci a kladlo důraz na manažerský způsob řešení problémů.

ANO těžilo z finanční a mediální podpory Ruskova mediálního impéria a investovalo do masivní kampaně. Na čela kandidátek byly dosazeny některé populární osobnosti společenského i sportovního života, podnikatelé a zástupci menších politických stran, které pocházely převážně z metropole, zatímco regionální struktury strany obsadily až nižší pozice. S touto sílou se straně ANO podařilo proniknout do Národní rady s podporou 8% voličů a vstoupit do druhé Dzurindovy vlády.

Strana přitáhla mnohé schopné lidi, kteří se do té doby politiky neúčastnili, ale také spoustu kariéristů. Její počáteční rychlý vzestup, jakož i brzké krize byly zakódovány v její monokratické struktuře pod kontrolou jediného muže, zakladatele a hlavního sponzora. Již rok po volbách se začaly projevovat první vnitrostranické rozpory, které vyústily v odchod několika poslanců a jednoho ministra. Byly dány vnitřním napětím způsobeným nedemokratickým stylem řízení strany, kde zásadní otázky včetně volby místopředsedů byly rozhodovány shora, a dále neshodami o obsahu a způsobu prosazování politiky ANO v konfrontaci s ostatními koaličními partnery. Svou roli ovšem mohla sehrát i úplatnost některých poslanců, kteří byli „koupeni“, aby stranu cíleně rozkládali.

ANO se stalo nejméně spolehlivou součástí koalice. Jeho podpora se postupně propadla pod 5% hranici a v roce 2004 se nedostalo do Evropského parlamentu. Skandál se směnkami, za které si Pavol Rusko již jako ministr hospodářství vypůjčil přes 100 milionů korun, vedl v polovině roku 2005 k jeho odvolání z vlády a definitivnímu rozkolu ve straně, kdy většina jejích poslanců z ANO vystoupila a dále vládu podporovala. Na rozdíl od VV se slovenské ANO pokusilo kandidovat i v následujících parlamentních volbách (2006), ovšem vzhledem k situaci dosáhlo jen na 1,4% hlasů. Více informací o historii ANO je možné najít např. v článku Lubomíra Kopečka.

Ve své době byli ANO a Pavel Rusko srovnáváni s Berlusconiho stranou Vzhůru Itálie. Nicméně u nás můžeme vidět ještě přiléhavější srovnání s osudem strany Věci veřejné.  Ukazuje se totiž, že narychlo sestavená strana bez pevného regionálního ukotvení nedisponuje dostatečným počtem loajálních lídrů a – byť monokraticky řízená – dlouhodobě neustojí nástrahy soupeření v reálné politice a rozpadne se. Strana ANO 2011 zatím kráčí v naprosto stejných šlépějích, tudíž riziko, že ji nejspíš čeká i stejný osud, je velmi vysoké. Měli by si to uvědomit nejen její potenciální voliči, kteří si zřejmě nepřejí další 4 roky nestabilních vlád a politických krizí, ale hlavně sami její představitelé. Dnes Babišovci na svých billboardech označují ostatní politiky za „nemehla“. Pokud ovšem vstoupí do parlamentu a vyhoří jako VV, budou v pozici vůbec největších "politických nemehel" sami.

Autor: Příborský Martin | úterý 8.10.2013 8:02 | karma článku: 12,15 | přečteno: 417x
  • Další články autora

Příborský Martin

Impotentní levice a ztráta důvěry pravice

Volby skončily pro mnohé porážkami (někde „zabíjačkami“) a jejich analýz teď bude přehršel. Bude se mluvit o odklonech od programu, ideové vyprázdněnosti, neschopnosti dostatečně komunikovat úspěchy apod. Mně z nich však plyne jednoduchý závěr: osobnosti politických stran a jejich důvěryhodnost převáží volební program.

30.10.2013 v 11:21 | Karma: 14,64 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Chvála přímé volby - výsledku navzdory

"Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale do smrti se budu bít, abyste měl právo to říkat." Tento výrok - jak při své inteligenci jistě víte (nezbytná vsuvka v českém moderním stylu debatování - pozn. red.) - se připisuje Voltairovi, i když ho pravděpodobně sám nikdy nevyslovil a nenapsal.

28.1.2013 v 7:38 | Karma: 15,61 | Přečteno: 517x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Ptám se: Je Zeman v něčem lepší než Schwarzenberg?

A odpovídám: V ničem podstatném. Naopak ve většině vlastností důležitých pro prezidenta silně zaostává. Jeho jedinou výhodou je nižší věk, a proto působí energičtěji. Nicméně jeho energičnost je spíše na škodu. Chtěl by do všeho mluvit a všechno ovlivňovat, čímž by jen vyvolával spory s vládou a dál snižoval důstojnost prezidentského úřadu.

25.1.2013 v 13:01 | Karma: 21,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Volme toho, kdo nám bude říkat pravdu

Je samo o sobě podezřelé, když někdo příliš zdůrazňuje své dobré vlastnosti: např. "konzistentnost" svých názorů anebo, že "něco říkal jako první". Většinou je to totiž jen zástěrka pravého stavu věcí. Tedy, že není vůbec konzistentní anebo, že jeho výroky mohou - podle situace a potřeby - dostávat jiné "akcenty".

23.1.2013 v 18:48 | Karma: 20,58 | Přečteno: 770x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Kde a jak volit (Karla ;-))

Tato kampaň je dramatičtější než hollywoodský akční film. Jako bychom byli někde v prostřední části příběhu, kde zlosyn získává převahu několika zákeřnými útoky, lžemi, podrazy a spojenectvím s dalšími mocnými padouchy. A náš hrdina je zdánlivě přemožen.

22.1.2013 v 10:18 | Karma: 12,00 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Jsem rodilý Brňák, moravský patriot a český vlastenec. Momentálně pracuji pro Evropskou komisi, kde mám na starosti prosazování účinnějších opatření pro boj s korupcí zejména při správě fondů a dalších finančních prostředků EU.
I proto, že vidím nedostatky veřejné správy zblízka, podporuji pravicovou politiku malého, úsporného, ale silného státu, širokých individuálních práv a odpovědnosti občanů, jakož i spojenectví s nejvyspělejšími demokraciemi Západu... u nás tedy politiku ODS.

Seznam rubrik